DESER NA CIEPŁO: GRUSZKA I MELON
ANIA: Kolejna porcja endorfiny (hormonu szczęścia) na talerzu. Dzwonił Jacek – zaraz wraca i nie jest w najlepszym humorze. Takiego Jacka trzeba rozbroić sposobem, Czyli… na słodkoJ
Porcja dla dwojga (w tym dla jednego faceta bez humoru):
- Pół melona
- Dwie twarde gruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- Orzechy
- Łyżka ulubionego miodu (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE:
Melona obieramy ze skóry i kroimy plastry lub pasy. Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy owoce posypując je cynamonem i kardamonem. Na koniec orzechy. Patelnię przykrywamy i tak dusimy do 10 minut.
Podajemy na pół miękko, udekorowane świeżą miętą i ewentualnie polane miodem.
I każdy facet wymięka! To znaczy… nie w sensie formalnym… ;-)