Kategoria: 

DESER NA CIEPŁO: GRUSZKA I MELON

ANIA: Kolejna porcja endorfiny (hormonu szczęścia) na talerzu. Dzwonił Wojtek – zaraz wraca i nie jest w najlepszym humorze. Takiego Wojtka trzeba rozbroić sposobem, Czyli… na słodkoJ

Porcja dla dwojga (w tym dla jednego faceta bez humoru):

  • Pół melona
  • Dwie twarde gruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Orzechy
  • Łyżka ulubionego miodu (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

Melona obieramy ze skóry i kroimy plastry lub pasy. Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy owoce posypując je cynamonem i kardamonem. Na koniec orzechy. Patelnię przykrywamy i tak dusimy do 10 minut.

Podajemy na pół miękko, udekorowane świeżą miętą i ewentualnie polane miodem.

I każdy facet wymięka! To znaczy… nie w sensie formalnym… ;-)

gruszka i melon

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis