Kategoria: 

JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I SZPINAKIEM

WOJTEK: Dzisiaj ja rządzę! Myślisz, że jajecznicę potrafi zrobić każdy facet? Masz rację, ale przed blanszowaniem szpinaku wielu już się wzbrania. A to przecież pestka. Można też ułatwić sobie życie i szpinak po prostu podsmażyć na patelni. A ja proponuję połączyć jedno z drugim – dziś podaję do jajecznicy szpinak z papryką. Ale możesz też popróbować z własnymi, dowolnymi kompozycjami. Zasada w naszej diecie JEM 2.0 jest taka, aby do każdego posiłku, no… do większości posiłków, dodawać warzywa. Różne i różnie zestawiane – po to, aby dostarczyć organizmowi różnych składników. Bawiąc się smakami i kolorami możemy tworzyć nieograniczoną ilość potraw.

PORCJA DLA DWÓCH OSÓB:

  • 4-6 jajek
  • ½  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (mogą być dwie połówki różnych kolorów)
  • 2-3 garści listków szpinaku
  • Sól morska
  • Pieprz Cayenne

Jak to robimy? Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Następnie dorzucamy opłukane listki  szpinaku. Przykrywamy i dusimy 1-2 minuty.

Wykładamy warzywa na talerze i na tą samą patelnię wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jajecznicę wykładamy obok warzyw i – gotowe. I smaczne. I pożywne i zdrowe!

I uwierz, do takiej śniadaniowej porcji wcale nie jest potrzebny chleb.

jajecznica z warzywami_a

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis