Kategoria: 

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I GOJI W OLEJU

ANIA: To może być przekąska, śniadanie lub kolacja, ale jak znam Wojtka, on zrobi z tego główne danie – uwielbia śledzie! Ale takich jeszcze nie jadł! Prosta potrawa, spójrz… Potrzebne są:

  • 1 cebula
  • 1 twarde jabłko
  • 5 filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki oleju (dowolna mieszanka dwóch/trzech olejów. Nasze kompozycje do śledzi powstają najczęściej z takiego zestawu: lniany, z orzechów włoskich, orzechów Pini, avokado, sezamowy, migdałowy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz cayenne
  • owoce goji (2 czubate łyżki)

Śledzie najpierw próbujemy, czyli sprawdzamy stopień ich zasolenia. Jeżeli są bardzo słone, to niestety – trzeba zalać je wodą i moczyć przez 2-3 godziny. Jeżeli mamy matiasy, tzw. śledzie dziewicze przed tarłem (maj-czerwiec), to one nie wymagają moczenia, ponieważ zazwyczaj są transportowane w delikatnej solance.

Śledzie kroimy w paski. Cebulę w drobną kosteczkę lub w piórka i polewamy wrzątkiem. Jabłka najlepiej ze skórką także w kostkę. Do naczynia wkładamy cebulę, na to – śledzie, które posypujemy pieprzem oraz owocami goji. Na wierzch jabłka i całość skrapiamy sokiem z cytryny, a potem zalewamy mieszanką olejów.

Oleje różne

Jeżeli śledzie robimy w wyższym naczyniu np. w słoju – dwu lub trzy krotnie powtarzamy układ warstw. Tak przygotowane śledzie odstawiam na co najmniej kilka godzin, by smaki się połączyły.

OWOCE GOJI w naszym śledziowym daniu dodają fajnego koloru i mają dużo wartości odżywczych. Zawarte w nich witaminy i minerały wspomagają budowę nowych komórek i regenerację tych zniszczonych, działają wzmacniająco na stawy i kości, poprawiają wzrok dzięki obecność zeaksantyny. Owoce goji opóźniają procesy starzenia, są dobrym środkiem zaradczym na wszelkiego typu alergie i wysypki skórne, wzmacniają także układ trawienny. Mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. W medycynie chińskiej są stosowane jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc i przy dolegliwościach reumatycznych. 

Do góry

Przeszukaj serwis