Kategoria: 

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM

WOJTEK: Prawdziwa pychota! To one zastąpiły mi dotychczasowe wafelki, „Grześki”, no i, niestety,  Michałki. A mówiąc serio – takie ciastka z pyszną, prawdziwą kawą, to istny raj w gębie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Endorfiny nie nadążają z produkcją! Ech… rozmarzyłem się…

ANIA: To przestań już marzyć i wyciągaj z szafki płatki. Blog czeka na ciasteczka!  

Porcja ok. 20 szt.

  • 1 szklanka PEŁNOZIARNISTEJ mąki pszennej

  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej

  • 200g miękkiego masła (prawdziwego). My często mieszamy pół na pół z olejem kokosowym.

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • ¾ szklanki uprażonych ziaren słonecznika

  • ½ szklanki brązowego cukru – MELASY

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Masło (olej kokosowy) miksujemy z cukrem. Później dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, słonecznik i sól. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie. Jeżeli jest bardzo suche i kruszy się można dodać 2-3 łyżki kefiru.

ciastka owsiane_2

Teraz już formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zgniatamy je. Tak uformowane „placuszki” układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciastka wędrują do nagrzanego piekarnika na 175 st. C. Pieczemy około 15-20 min, aż będą jasno złote. Po wyjęciu z pieca studzimy na kuchennej kratce.

ciastka owsiane_3

ANIA: Te ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku nawet dwa, trzy tygodnie. Dlatego jak już pieczemy, to zawsze podwójną lub wręcz potrójną porcję.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis