CZARNA SOCZEWICA Z ORZECHAMI
JACEK: Dzisiaj zrobimy kaszankę! Wiesz, krwistą, świeżo pachnącą mięskiem… już dawno nie jedliśmy…
ANIA: Nie wygłupiaj się, bo ludzie pomyślą, że złamaliśmy zasady.
JACEK: Nie złamaliśmy. Przecież to zdrowa i dietetyczna kaszanka. I jaki ma smak! Kaszanka zgodna z dietą JEM 2.0
ANIA: No to jedziemy. Potrzebne są:
- soczewica czarna
- mleko kokosowe lub sojowe
- curry - 2 łyżeczki
- papryka ostra
- czosnek - 3-4 ząbki
- imbir mielony
- pieprz cayenne
- orzechy włoskie
- sól – do smaku
- olej kokosowy 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Soczewicę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą (można ewentualnie wcześniej namoczyć*). Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut w proporcjach: 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody. Kiedy ziarenka są prawie miękkie, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łuskane orzechy (połówki).
Można lekko odparować nadmiar wody, gdy nadal jest jej za dużo. Następnie dolewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego lub sojowego i gotujemy jeszcze do 10 minut – tak, żeby mleko się wchłonęło.
SPOSÓB PODANIA
Podajemy soczewicę z kolorową sałatką warzywną, np. papryka zielona, czerwona i biała rzepa - wszystko pokrojone w grubą kostkę i lekko podsmażone na patelni (na oleju kokosowym) doprawione solą, pieprzem cayenne, kolendrą.
*Soczewice, podobnie jak pozostałe strączkowe, moczymy zalewając gorącą wodą, żeby z nasion wypłukała się duża część niekorzystnych cukrów powodujących nieprzyjemne sensacje trawienne.