Kategoria: 

KANAPKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

ANIA: Wojtek spadł z krzesła, kiedy wniosłam mu na salony danie z niespodzianką… Kiszonki, kwaszonki, szczególnie teraz – zimą, są bardzo wskazaną bombą witaminowo-minerałową. Kapustę czy ogórki kiszone powinniśmy serwować sobie każdego dnia. Ale czy karmić się kapustą na okrągło?

WOJTEK: Na to pytanie, to odpowiedziałaś już sobie dawno. I przetestowałaś na żywym organizmie. Moim organizmie! Wiecie co zrobiła? Położyła kapustę kiszoną na kanapki! I kazała to jeść!!!

ANIA: I nie smakowało?!? Smakowało, i to jak. A kto ukradkiem robił sobie dodatkowe kanapki-podjadaczki? Ja?

WOJTEK: Tester oczywiście. Czyli ja. Ja ciągle testuję. I smakuję. Ania próbuje mnie otruć i daje mi każde danie jako pierwszemu. Szczęśliwie – wszystko jest całkiem, całkiemJ. Czyli pychota! Tak to zrobiliśmy…

Porcja dla dwóch osób:

  • 5 kromek chleba żytnio-orkiszowego na zakwasie (naszej produkcji)
  • olej kokosowy do posmarowania (można też użyć masła, tego prawdziwego - 82% tłuszczu)
  • 2 garści kapusty kiszonej
  • Marchewka
  • Łyżeczka oleju np. lnianego lub z pestek dyni, lub oliwy
  • kminek mielony, pieprz cayenne -  do smaku
  • listki rucoli i/lub natka pietruszki

kanapka z kapusta_1_a

PRZYGOTOWANIE KAPUSTY:

Do kapusty tarkujemy marchewkę i doprawiamy pieprzem i kminkiem. Polewamy ulubionym olejem lub oliwą z oliwek – mieszamy. Reszta jest prosta…

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis