Kategoria: 

RISOTTO PO NASZEMU

WOJTEK: Znamy fasolkę po bretońsku, kawę po turecku i rybę po grecku, o której nie słyszeli… Grecy. Dzisiaj więc spokojnie mogę zaproponować risotto po naszemu, czyli po polsku, czyli z rodzimego ryżu: jęczmienia.

Porcja dla dwóch osób.

  • Kasza jęczmienna, pęczak – 0,5 szklanki
  • Grzyby suszone – 5-6 kapeluszy
  • Mała cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • Ostra papryczka, posiekana (pół łyżeczki)
  • Olej kokosowy
  • Marchewka
  • Seler naciowy
  • Dynia
  • Szpinak
  • Sól – do smaku
  • Pieprz Cayenne – do smaku
  • Imbir – dwie szczypty

Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę. Dodajmy pół łyżeczki oleju kokosowego i nie mieszając już kaszy – przykrywamy garnek pokrywką. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Wówczas wyłączamy ogien pod garnkiem z kaszą, pozostawiając ją jeszcze na kilka minut pod przykryciem.

W czasie, gdy kasza się gotuje kroimy w paski namoczone wcześniej kapelusze grzybów oraz cebulę w piórka. Siekamy czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko dusimy na patelni, na oleju kokosowym.

Warzywa: marchewkę, seler naciowy, dynię i szpinak gotujemy na parze lub podduszamy na patelni na półmiękko.

Do garnka z ugotowaną kaszą przekładamy duszone grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem Cayenne, imbirem. Mieszamy. Ewentualnie możemy jeszcze dołożyć łyżeczkę oleju kokosowego, który doda stosownego dla risotto poślizgu i korzystnie wpłynie na proces trawienia. :-)

Ponieważ jest to wersja risotto bardzo po polsku i polecana w diecie JEM 2.0 – stąd my podajemy nasze risotto z warzywami.  

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis