Kategoria: 

ŚWIĘTO ŁASUCHA. MURZYNEK RAZOWY Z DAKTYLAMI.

WOJTEK: Ulubione do niedawna wafelki i Michałki omijam już na półkach sklepowych bez większego żalu, ale… nachodzi mnie czasami smak na coś słodkiego. Ogromny smak! Też tak macie? Że nachodzi i nie chce odejść?

ANIA: Wówczas…

WOJTEK: I wówczas Ania otwiera szafkę z caaałym zestawem mąk i pyta: „czekoladowo czy bakaliowo?”. Bez wahania odpowiadam – jedno i drugie!

ANIA: I… zaczynamy odmierzać i mieszać. Dzisiaj więc murzynek razowy z daktylami. Daktylami, które miesiąc temu nasz znajomy -  Muniek - przywiózł z Maroka.

Daktyle

Ilość na formę keksową dł. 25-30 cm.

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850)
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej (typ 1100 lub drobniejszej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżki kakao – ciemnego eco
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 kubek daktyli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara lub 3 łyżki ksylitolu

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon i kakao. Dodajemy daktyle pokrojone w mniejsze cząstki. Mieszamy suche składniki i dodajemy mokre: mleko sojowe, jajka i oliwę. Ciasto jest trochę ciężkie, więc do wymieszania lepiej użyć mocnej, np. drewnianej łyżki.

czekoladowe ciasto razowe 12

Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą i obsypanej otrębami. Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Pod koniec pieczenia trzeba jednak sprawdzić patyczkiem, czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre, a potem ewentualnie dopiec przez kilka-kilkanaście minut.

czekoladowe ciasto razowe 11

czekoladowe ciasto razowe 10

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę prawdziwą gorzką czekoladą (najlepiej 80-90% kakao). Ciasto ponownie wstawiamy do wyłączonego już piekarnika, aby czekolada lekko rozpuściła się. Po kilku minutach wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

Murzynek razowy smakuje świetnie sam, ale też z ulubionymi powidłami. U nas tym razem z wiśniowym dżemem Eco, bez cukru. Bezcukrowe dżemy i powidła kupujemy: tutaj

czekoladowe ciasto razowe_kolaz

Modyfikacje: zamiast daktyli do murzynka można dodać pokrojone suszone morele albo śliwki. A jeszcze niezastygniętą czekoladę posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub mielonymi orzechami.

Do góry

Przeszukaj serwis