Kategoria: 

CHLEB Z BAKALIAMI

Chleb „na słodko” przygotowujemy tak samo jak nasz Modyfikowaniec. Bo to… nic innego, jak kolejna jego wersja.

Do przygotowania takiego chleba potrzebujemy:

do nakarmienia zakwasu

  • zaczyn zakwasu żytniego
  • 1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1 szklanka letniej wody

do ciasta właściwego na chleb

  • 400 g. nakarmionego zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 1100
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 750
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru demerara
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • po jednej dużej garści suszonych owoców: śliwki, morele, daktyle, żórawiny
  • dużą garść orzechów (nerkowca albo włoskich)
  • garść sezamu

Foto: na slodko 12 bakalie

KROK 1

Dokarmiamy zakwas, dodając mąkę żytnią i letnią wodę. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 8 godz., przykryty folią aluminiową lub ściereczką.

KROK 2

Odkładamy pół kubka nakarmionego zakwasu na następny raz, a do reszty (ok. 400g.) dodajemy mąkę owsianą i oba typy mąki orkiszowej. Dosypujemy sól, cukier, wlewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godz.

KROK 3

Kiedy ciasto sporo podrośnie, dodajemy sezam, orzechy i suszone owoce – wcześniej pokrojone na drobniejsze kawałki. Mieszamy i przekładamy ciasto do przygotowanych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia albo posmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Ta ilość ciasta razem z bakaliami wystarczy na dwie keksówki (20 cm), wypełnione do 2/3 wysokości. 

Foremki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny. Podglądamy co jakiś czas jak rośnie, żeby nie uciekło nam z formy. Optymalnie urośnięty chlebek jest równy z rantami foremek.

KROK 4

Pieczenie chleba.

Tu, postępujemy identycznie jak z Modyfikowańcem czyli chlebem z ziarnami – U-chlebowani.

Chleb z bakaliami smakuje wyboooornie! Najbardziej lubimy go z powidłami ze śliwek albo wiśni. Ale ten nasz chleb ma też fanów, którzy jedzą go po prostu saute. Smacznego:-)

Fota: na slodko 9

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis