Kategoria: 

Co na Wielkanoc? Część I.

ANIA: Zając i to Szalone Gęsie Jajo pokłóceni od kilku dni, a tu trzeba zakasać rękawy.

WOJTEK: Więc do roboty, bo inaczej sam będę musiał położyć się na półmisku!

ANIA: Wielkanocne śniadanie rozpoczniemy… jajkami oczywiście… I sałatkami: klasyczną oraz nieklasyczną.

1. Do jajek w trzech smakach potrzebujemy:

jajka na twardo 3_awokado

Pasta z awokado

  • Awokado
  • Majonez
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Sok z cytryny, pieprz i sól
  • Oliwki, kapary

Dojrzałe awokado obieramy, kroimy, rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę majonezu, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy i nakładamy na połówki ugotowanych na twardo jajek. Dekorujemy oliwką i kaparem.

jajka na twardo 4_tunczyk

Pasta z tuńczyka

  • Tuńczyk
  • Majonez
  • Pomidorki koktajlowe

Wyjmujemy i odsączamy tuńczyka w sosie własnym (z puszki). Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy i dekorujemy jajka pastą, na koniec zdobiąc grubym plasterkiem pomidorka koktajlowego.

jajka na twardo 5_losos

Biały twarożek

  • Twarożek kozi – naturalny
  • Łosoś
  • Szczypiorek
  • Szczypta soli

Łyżeczkę twarożku wykładamy na połówkę jajka. Dekorujemy łososiem i szczypiorkiem.

salatka z winogronami 7

2. Do sałatki winogronowej potrzebujemy:

  • Pół szklanki brązowego ryżu (opcjonalnie: dzikiego)
  • Połowa piersi indyka lub podwójna pierś z kurczaka
  • Kiść winogron zielonych (najlepiej bezpestkowych)
  • Szklanka orzeszków ziemnych (opcjonalnie nerkowca)
  • Jeden brokuł
  • Sól
  • Do sosu: duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, dwie płaskie łyżeczki curry.

Pierś z indyka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowany ryż, brokuł na pół miękko najlepiej na parze, winogrona przekrojone na połówki (bez pestek) oraz orzeszki. Solimy do smaku i mieszamy.

Sos – do jogurtu dodajemy dwie łyżki majonezu i curry. Sos przekładamy do sałatki i wszystko delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

salatka-klas

3.  Do klasycznej sałatki warzywnej potrzebujemy:

  • 4 ziemniaki
  • 5-6 jajek
  • 2 marchewki
  • Pół pietruszki i selera
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • Puszka groszku konserwowego
  • Jedno duże, twarde jabłko
  • Sól, pieprz, musztarda, majonez

Ugotowane w małej ilości wody ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę (szybciej i łatwiej jest kroić za pomocą „kółka do sałatki”). To samo robimy z jajkami na twardo, jabłkiem i ogórkami. Wsypujemy odcedzony groszek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy pół łyżeczki musztardy i majonez.

WOJTEK: Niestety jajka musimy przygotować tuż przed podaniem na stół, na szczęście sałatki – można przygotować dzień wcześniej i przetrwają w lodówce całe święta.

ANIA: Wojtek jak zawsze jest praktyczny… bo przed nami jeszcze kolejne kuchenno-wielkanocne działania.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis