Kategoria: 

Dzikie placuszki z ryżu

ANIA: W ramach naszej czarnej serii, po czarnej czekoladzie przyszła kolej na czarny, dziki ryż. Czarny ryż dla czarnych charakterów – jak znalazł: w dniu mężczyzn, 10 marca... Ale żeby nie było tak prosto, łatwo i przyjemnie uraczyć naszego pana i władcę, ryż „przerobię” na placki. Nie będę też zbyt okrutna i dziś z uwagi na święto dorzucę kilka kolorowych dodatków. :-)

Do placków potrzebne są:

  • Szklanka dzikiego ryżu
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej
  • Dwie garści słonecznika
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól i pieprz do smaku

I dodatek do placków…

  • Krewetki – dwie garści
  • Nieduży brokuł
  • 2-3 pieczarki
  • Ostra papryczka chili –pół posiekanej płaskiej łyżeczki
  • 2 ząbki czosnku
  • Kurkuma
  • Tymianek
  • Czosnek niedźwiedzi – ¼ łyżeczki
  • Imbir, sól, pieprz – do smaku
  • Jogurt naturalny

Dziki ryż gotuje się dość długo, trzeba więc zarezerwować sobie nieco więcej czasu niż zwykle. Porcja ryżu na 3 porcje wody – oprócz czasu takich właśnie proporcji wymaga dziki ryż, aby był miękki.  A gotuję go w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu przez około godzinę. 

Ugotowany ryż przekładam do miski, gdzie lekko stygnie. W tym czasie siekam cebulkę, którą razem ze słonecznikiem i przyprawami dodaję do ryżu. Całość mieszam, a gdy ryż jest już przestudzony, wsypuję mąkę i roztrzepane jajka. I znów – wszystko ponownie mieszam i zaczynam smażyć. Masę trzeba nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej kokosowy, formując dość cienkie placuszki.

Foto: czarne placki z ryzu_kolaz

Kolejne usmażone placki przekładam na talerz i przykrywam pokrywką, aby nie wystygły.

Na drugiej patelni (albo tej samej, tuż po usmażeniu placków) na rozgrzany olej kokosowy wrzucam posiekane drobno czosnek i papryczkę. Chwilę smażę, dodaję podzielony na drobne różyczki brokuł i pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiam przyprawami i duszę przez 3-4 minuty. Następnie dodaję rozmrożone i osuszone krewetki i podsmażam przez kolejne 4-5 minut. I gotowe.

Placki podajemy z brokułem i krewetkami oraz odrobiną jogurtu naturalnego.

Foto: czarne placki z ryzu 4

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis