Grzybowa gryczanka z burakami
ANIA: Buraki to bardzo zdrowa sprawa! :-) Nie dość, że obniżają ciśnienie krwi, to radzą sobie też z toksynami i oczyszczają organizm. Zawierają sporo błonnika, który pomaga w trawieniu i … więcej
A dziś buraki będą towarzyszyć kaszy skąpanej w pysznym sosie grzybowym. Oczywiście z dorodnymi grzybami minionej jesieni.
Potrzebujemy:
- 4-5 buraków ugotowanych na parze
- duże, twarde jabłko
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- dwie łyżki soku z cytryny
- sól, cukier brązowy - demerara, pieprz Cayenne – do smaku
- olej z pestek dyni lub z awokado
- kasza gryczana – szklanka
- borowiki lub podgrzybki – 10 suszonych kapeluszy
- łyżeczka mąki żytniej lub orkiszowej – pełnoziarnistej
- sól, pieprz do smaku
Wyszorowane, czyste buraki gotujemy na parze na pół miękko (lub w małej ilości wody – chodzi o to, żeby woda nie wypłukała zbyt wiele cenny składników buraka ).
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku i wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody w proporcji kasza do wody – 1:2. Gotujmy na wolnym ogniu, pod przykryciem i bez mieszania przez ok. 10 minut. Gdy kasza wchłonie wodę wyłączamy ogień i zostawiamy tak, aby „doszła”.
Namoczone wcześniej grzyby płuczemy, kroimy w paski i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Łyżkę mąki rozrabiamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotujących się grzybów. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
Ugotowane buraki wyjmujemy, obieramy ze skórki i tarkujemy na tarce z dużymi oczkami. Podobnie ucieramy jabłko, wcześniej obrane ze skórki. Obraną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy delikatnie cebulkę, dodajemy utarte buraczki i jabłko, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, dusimy przez kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy sok z cytryny.
Danie podajemy na ciepło dekorując drobno posiekanym szczypiorkiem i polane kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub awokado. Smacznego! :-)