Kategoria: 

Racuchy z jabłkami

JACEK: Godziny spędzone nad garami? Dziękuję, nie lubię. Wolę szybkie rozwiązania. Dziś więc proponuję danie bez fatygi: smakowite i sycące racuchy. Po dłuuugiej nocy i głębokim śnie, świetnie stawiają na nogi.

Do sporządzenia 10 racuchów – porcja dla dwóch osób – potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • Mąka orkiszowa lub pszenna razowa – 2/3 szklanki
  • Mąka z amarantusa lub owsiana – 2/3 szklanki
  • jogurt naturalny – 3-4 łyżki
  • soda oczyszczona – ¼ łyżeczki
  • sól – szczypta do smaku

racuchy 8-kolaz

Obie mąki, sodę i sól mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Dodajemy jabłko pokrojone w drobne plasterki i mieszamy łyżką.

Racuchy smażymy na oleju kokosowym, ciasto nakładając zwykłą łyżką do zupy. Racuchy podajemy sauté lub z roztopioną kostką czekolady, albo z ulubionymi powidłami czy jogurtem naturalnym.

Zapewne smakowicie wyglądałyby posypane cukrem pudrem, ale ten, mimo że puder, też jest cukrem prostym i nie mieści się w naszej diecie JEM 2.0. Za to prawdziwa, gorzka czekolada, dobre bezcukrowe powidła albo naturalny jogurt – super tu pasują i świetnie smakują.

racuchy 8-kolaz b

Do góry

Przeszukaj serwis