Kategoria: 

Czas na szparagi

ANIA: Sezon na szparagi rozpoczęty – tu werble… orkiestra… tusz! Delikatne w smaku, lekkostrawne i oczywiście wszystkomające.

WOJTEK: Ale w szparagach zdecydowanie na uwagę zasługuje duża ilość kwasu foliowego – 10 ugotowanych pędów dostarcza nam połowę dziennego zapotrzebowania. Szparagi mają też sporo witaminy C, soli mineralnych – cynku i wapnia, a także błonnika i przeciwutleniaczy – rutyny i glutationu.

ANIA: I nie można zapominać, że to afrodyzjak! Warzywo uznawane za najbardziej szlachetne i wykwintne pośród warzyw.

WOJTEK: Tu pełna zgoda! I choć szparagi robimy na wiele sposobów, ja najbardziej lubię te z naszym chlebem.

ANIA: A ja – z jajkiem sadzonym! Ale dziś zaczniemy od twoich ulubionych:-)

Szparagi z domowym chlebem

Fota: szparagi biale 5

6-8 białych szparagów na osobę – płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Białe zawsze obieramy, zielonych nie. My, szparagi najczęściej gotujemy na parze przez 6-8 minut, wówczas zachowują więcej swoich wartości. Ugotowane polewamy dobrą oliwą albo klarowanym masłem. I do tego nasz chlebek na zakwasie.

Szparagi z jajkiem sadzonym

Fota: szparagi zielone_jajko 1

Szparagi, przygotowane jak wyżej, podajemy z jajkiem sadzonym oraz… ćwiartką sałaty lodowej i połówką awokado, dodatkowo polane sosem vinegrette. Dorzucamy jeszcze kilka listków rukoli i gotowe.

Szparagi z kaszą gryczaną

Fota: szparagi zielone_kasza 2

To jest bardziej pracochłonne danie szparagowe a oprócz szparagów i kaszy gryczanej, potrzebujemy: pół selera korzeniowego, 4-5 pędów selera naciowego, pęczek rzodkiewki, cukinię, pęczek szczypiorku, 3-4 ząbki czosnku, garść ziaren słonecznika oraz sól, pieprz, słodką paprykę i odrobinę lubczyku.

W trakcie, gdy kasza gotuje się (na sypko), obieramy warzywa i kroimy. Do garnka wlewamy 4-5 łyżek oliwy i kolejno (biorąc pod uwagę stopień twardości) wrzucamy warzywa. Najpierw oba selery – lekko podsmażamy przez 2-3 minuty. Podlewamy ¼ szklanki gorącej wody (uwaga – może pryskać), przykrywamy i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Jako następne do garnka wędrują szparagowe nóżki -  pocięte w centymetrowe słupki. Główki (ok. 4-5 cm) jeszcze zostawiamy.

Dopiero po 4-5 minutach dorzucamy posiekany czosnek, rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, cukinię w kostkę i przyprawy. Wszystko mieszamy i na wierzchu układamy główki szparagów. Przykrywamy garnek i dusimy jeszcze 5-6 minut. Na samym końcu, dosypujemy posiekany szczypiorek.

Na talerz wykładamy kaszę i okładamy ją duszonymi warzywami, dekorując całość główkami szparagów. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni i gotowe. Na stół! Voilà!

Do góry

Przeszukaj serwis