Kategoria: 

Ratatouille – Prowansja w gębie

ANIA: Dziś lekkie, smaczne, zdrowe i pożywne danie prosto z francuskiej Prowansji. Przymiotniki określające to danie można by mnożyć w nieskończoność, ale dla nas najważniejsze są te dwa: smaczne i zdrowe.

WOJTEK: Zestaw warzyw zgromadzony w  ratatuj – mówiąc o nim po polsku – jest wprost przepyszny. Nie będziemy też nic modyfikować, bo to danie jest w pełni zgodne z dietą JEM 2.0. Skupimy się więc na odnotowaniu kronikarskim tego dania w naszej „książce kucharskiej” :-) i właściwościach, które daje nam ten kawałek Prowansji w gębie.

ANIA: Ratatuj to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i wielu przydatnych związków organicznych – a wszystko w ładnej, barwnej postaci.

WOJTEK: Duża dawka błonnika reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm. Zestaw warzyw zawarty w tym warzywnym gulaszu polecany jest nawet osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Dodatkowo zawarte w warzywach związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Całe bogactwo witamin i minerałów, które długo by tu wymieniać, działa jak pigułka wszystkomająca i wszystkorobiąca!

ANIA: Nie jest to danie skomplikowane, jego przygotowanie zajmuje niespełna godzinę. A warzywa obierane i krojone na cztery ręce zdecydowanie przyspieszą kuchenne procedowanie:-)

Ratatuj 2

Do przygotowania ratatouille potrzebujemy:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 3 papryki – zielona, czerwona i żółta
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule (biała i dwie czerwone)
  • Duża garść czarnych oliwek
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • Świeże zioła, po jednej małej garści: rozmaryn, tymianek, bazylia, natka pietruszki (można część z nich zastąpić suszonymi ale potrawa nie jest już tak aromatyczna)
  • Przyprawy: cząber, estragon, pieprz, sól – do smaku
  • Oliwa do smażenia/duszenia lub olej rzepakowy

Wszystkie warzywa i świeże zioła myjemy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w sporą kostkę. Bakłażany obieramy ze skórki (choć skórka bakłażana ma dużo wartości zdrowotnych to jednak w ratatuj stanowi zbędny, bo dość twardy element), a następnie kroimy w półplastry. Cukinie również w półplastry, paprykę w sporą kostkę, a pieczarki na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, aby zeszklić cebulę. Następnie do naczynia dodajemy pomidory, drobno posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem. Po krótkim duszeniu dodajemy paprykę, a po następnych kilku minutach, bakłażany i dalej cukinię. Teraz już tylko czas na doprawienie naszego dania. Wrzucamy posiekane świeże zioła i przyprawy.  Mieszamy i zostawiamy tak jeszcze 2-3 minuty aby warzywa nabrały zapachu ziół.

Ratatuj podajemy jako samodzielne danie ale świetnie smakuje też z dobrym żytnim chlebem lub brązowym ryżem czy dowolną kaszą.

Ratatuj 6

Do góry

Przeszukaj serwis