Kategoria: 

Jajo sadzone na 5 sposobów

Wojtek: Jajo sadzone w pięciu układankach z warzywami - dziś zaproponuję Wam. O!

O jajkach, o tym co zawierają, co dostarczają i że trzeba, należy i  wskazane są na to i na tamto, i że  pomagają w tamtym i owym… o tym pisała już Ania w zakładce Dieta Jem2.0. Mnie nie pozostaje już nic innego, jak tylko rzucać jajo na patelnię i bawić się w kompozytora. :-)

Kompozycja nr 1. (tytułowa) – Duże wiejskie jajo z kalarepą i awokado.

Kalarepę kroję w słupki (wyrastające z niej młode listki – siekamy), lekko i krótko (2-3 minuty) podsmażam na oliwie razem z posiekaną papryczką pepperoni i czosnkiem. Dorzucam pokrojone w sporą kostkę awokado, doprawiam solą, pieprzem, mieszam i tak zostawiam na chwilę (żeby awokado dobrze się podgrzało). Na talerz przekładam zawartość patelni, na którą teraz dolewam kroplę oliwy (chyba że zostało jej jeszcze sporo…). Wbijam jajko, dwa, lekko solę i przykrywam pokrywką, żeby ładnie się ścięło. Voilà!

Kompozycja nr 2. Jajo w tańcu z zieloną papryką, pomidorem i awokado.

Fota: jajko sadzone z warzywami 3

Paprykę kroję w ćwiartki i duszę na oleju rzepakowym przez 3-4 minuty. Oczywiście doprawioną wcześniej solą i posiekanym czosnkiem. W połowie duszenia dodaję połówki pomidora, którego posypuję bazylią i lekko solą/pieprzem. W ostatniej minucie dodaję awokado. Przekładam uduszone warzywa na talerz a na tę samą patelnię wbijam jajko do „usadzenia”. :-) Voilà!

Kompozycja nr 3. Jajo z białą papryką, pomidorem i rozmarynem w tle.

Fota: jajko sadzone_pomidor papryka 1

Paprykę, tym razem pokrojoną w większe kostki, duszę jak poprzednio, ale do duszenia dorzucam rozmaryn, który nada jej cudnego posmaku… Za chwilę – na chwilę – pomidora pokrojonego w ósemki. Warzywa wędrują na talerz, a ich miejsce na patelni zajmuje jajo. I voilà!

Kompozycja nr 4. Jajo w towarzystwie cukinii i zielonej papryki.

Fota: jajko sadzone na twardo 2

Jako pierwsza na patelnię wędruje papryka (j.w.), w połowie duszenia cukinia pokrojona w grube plastry. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Na koniec jajo. Voilà!

Kompozycja nr 5. Jajo otulone szpinakiem

Fota: jajko na szpinaku 1

Świeży i najlepiej młody szpinak (ale może też być mrożony) myję, osuszam z wody i wrzucam na patelnię gdzie wcześniej lekko podsmażyłem na oleju np. słonecznikowym – czosnek (sporo, 3-4 ząbki). Solę, mieszam i duszę przez 1-2 minuty. Wbijam jajko i znowu mieszam – do ścięcia się jajka.

Przekładam szpinak na talerz a na patelnię wbijam jajo. Na koniec usadzone jajo wędruje na szpinak i… Voilà!

Jajo w towarzystwie szparagów, awokado i sporej porcji sałaty lodowej.

A może jednak jajecznica?

Zobacz też jak można wykorzystać skorupki?

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis