Kategoria: 

Melon bezcenny!

Jacek: Melony to w 90 procentach woda. Czyli niby nic, choć mówią, że dobra woda na pewno zdrowia doda :-) Melon też! Świetnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczny. W okresie zrzucania „tych zbędnych kilogramów” – wręcz bezcenny!

Ania: Aha. Czyli dzień zaczynamy od indoktrynacji.

Jacek: Odrobina – nie zaszkodzi, ty mnie do tego przyzwyczaiłaś! Melon ma w sobie sporo witaminy A i C, ale też i potasu. Zawiera cytrulinę – aminokwas wspomagający odchudzanie i detoksykację organizmu. Cenne!

Ania: A surowy jest bogaty w błonnik, który reguluje procesy trawienne i pracę jelit, a dzięki dużej zawartości wody, którą tak w nim doceniasz – oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji przemiany materii.

Jacek:  A teraz coś dla ciebie Anno droga: zdaniem naukowców, tym razem francuskich – „melony są skutecznym sposobem walki ze stresem i przemęczeniem”. To za sprawą zawartego w nich przeciwutleniacza – dysmutazy ponadtlenkowej. I widzisz? Co my byśmy zrobili bez mądrości naukowców? Francuskich naukowców!

Ania: Bez ich mądrości możemy dziś zrobić sobie pyszny i zdrowy deser, do którego potrzebujemy tylko:

  • Jeden duży lub dwa mniejsze melony
  • Sporą garść orzechów
  • Łyżkę prawdziwego miodu
  • Dwie łyżki gorącej wody
  • I… chęć na małe, pyszne  co nieco.

Melona obieramy ze skóry (łatwiej później operować na talerzu), albo kroimy ze skórą – jak kto woli. Polewamy sosem miodowo-orzechowym, posypujemy orzechami i gotowe. Proste? Proste! A jakie smaczne… :-) Spróbujcie sami.

Fota: melon 13

Sos miodowo-orzechowy:

Miód rozpuszczamy w gorącej (temperatura ok. 50-60 st. C). Dosypujemy bardzo drobno posiekane lub zmielone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ot, i cały sos.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis