Kategoria: 

Menu dnia. 1

Ania: Hm… przepisy przepisami, zasady zdrowego odżywiania – zasadami, a co jakiś czas znajomi i znajomi znajomych proszą o ułożenie menu na cały dzień. A gdzie fantazja ułańska? Gdzie ulubione smaki? Gdzie… wolność i swoboda… :-)

Wojtek: Prosisz – masz! Ja… bardzo chętnie podam nasze przykładowe menu. Zestaw dnia zgodny z regułami Diety JEM 2.0. Na przykład w piątek jedliśmy:

  1. Śniadanie – kanapki z żytnio-orkiszowego chleba na zakwasie z grubo krojonym pomidorem i świeżą bazylią.
  2. Drugie śniadanie – świeże figi.
  3. Obiad – kasza jaglana z jabłkami, śliwkami, bananem i świeżą miętą.
  4. Kolacja – jajka sadzone z fasolką szparagową.

1_kanapka z pomidorem 1

2_figi 5

3_jaglana_sliwki_jablko_banan 2

4_jajko_fosalka 2

I co my tu mamy?

  • Regularne 4 posiłki w ciągu dnia, składające się z:
    - ok. 45% – ziarna i produkty strączkowe – główne paliwo dnia. Czyli chleb, kasza, fasolka.
    - ok. 40% – warzywa i owoce – pomidor, fasolka, jabłko, śliwki, banan, figi.
    - ok. 15% – Składniki bogate energetycznie – oleje, jajka, cukry z owoców.
  • Optymalne zestawienie kwasowo-zasadowe i witaminowo-minerałowe.
  • Dobre tłuszcze – olej kokosowy i oliwa z oliwek, dzięki którym przyswoimy rozpuszczalne tylko w tłuszczach witaminy A, D, E i K zawarte w warzywach i owocach, ale dostarczymy też organizmowi niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe.
  • Naturalne produkty i jajka od szczęśliwych kur (nie ma tu nic przetworzonego, z puszki, z proszku czyli z konserwantami, barwnikami etc.). Używaliśmy naturalnych przypraw i zdrowej soli – himalajskiej.
  • Nie używaliśmy białego cukru, mąki pszennej, słodkiego mleka od krowy, tłustego mięsa.

Cały dzień miną smacznie, lekko, w pełnym najedzeniu, a nasz organizm dostał wszystko to, co powinien.

CDN. :-)

Menu dnia. 2

Do góry

Przeszukaj serwis