Kategoria: 

Jaglana z czekoladą

Wojtek: Pomimo, że typowych słodyczy nie jemy już od dawna i nie słodzimy napojów, to jednak czasami nachodzi mnie smak na smakołyki i… I co robię? Zaczynam kombinować zestaw na zdrowo-słodko.

Na pewno czekolada! Gorzka czekolada. Najlepiej o zawartości co najmniej 70% kakao bez cukru i wspomagaczy smakowych. Do tego jakieś owoce w proporcjach: 2/3 słodkich i 1/3 lekko kwaskowatych. A przy trochę większym głodzie… kasza jaglana. I jest: na słodko, smacznie i w zdrowym układzie:-)

Do dzisiejszego dania potrzebuję:

  • Dwa banany
  • Jabłko
  • Gruszka
  • Dwie garści mrożonych żurawin
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Dobre pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • Garść ulubionych orzechów
  • Kasza jaglana
  • Śwież mięta
  • Olej kokosowy

Najpierw płuczemy na sitku kaszę jaglaną i gotujemy – bez mieszania* – (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). W tym czasie na patelni, na oleju kokosowym lekko dusimy obrane, pokrojone w kostkę jabłko i  gruszkę. W drugiej kolejności dodajemy: orzechy, pokrojone w plasterki banany i rozmrożone żurawiny. Przykrywamy pokrywką i dalej chwilę dusimy. Mieszamy i na wierzch układamy kostki czekolady. Gdy ta się rozpuści, przekładamy ugotowaną kaszę, wszystko jeszcze raz mieszamy i gotowe.

Nakładamy porcje na talerz, skrapiamy odrobiną cytryny, zdobimy świeżą miętą i od razu jemy, bo… czekolada z czasem zacznie nam gęstnieć. I zapomniałbym! Całość możemy dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi…

Spróbujcie. To jest pyszne!

* kaszy jaglanej, podobnie jak gryczanej i jęczmiennej, nie mieszamy. Po wrzuceniu jej na wrzątek między ziarenkami twarzą się kanaliki powietrzne, które regulują temperaturę wewnątrz zapobiegając przywieraniu i przypalaniu się kaszy. Natomiast raz zamieszaną kaszę trzeba już mieszać do końca:-(

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis