Kategoria: 

Sałatka Wielkanocna

Jacek: To jedna ze smaczniejszych sałatek, które jadłem. Pożywna dzięki awokado i jajeczkom przepiórczym, wyrazista w smaku dzięki rukoli i kiełkom, a na zdrowie wpływa cała kompozycja składników.

Dużo błonnika, witamin i minerałów oraz białka w czystej postaci.

Dla 2 osób potrzebujemy:

  • Trzy dobre garści rukoli
  • Kiełki (tu rzodkiewki)
  • Opakowanie jajek przepiórczych
  • Awokado
  • Ogórki - 4 małe (np. gruntowe)
  • Dobrą garść słonecznika i orzechy włoskie

Sos:

  • Olej arganowy lub oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • Woda (4 łyżki)
  • Sól morska i pieprz Cayenne do smaku
  • Sok z cytryny

Sałatę i kiełki płuczemy na sitku i lekko osuszamy. Jajka ugotowane na twardo kroimy w połówki. Awokado i ogórki w sporą kostkę. Wszystkie składniki  przekładamy do salaterki, posypujemy słonecznikiem , orzechami i lekko mieszamy.

W kubeczku mieszamy składniki sosu  i polewamy naszą sałatkę.

Fota: salatka 5

Taka zielona, wiosenna  kompozycja świetnie będzie prezentować się na Wielkanocnym stole. Smacznego.

Inne nasze propozycje na Wielkanoc:

Kolorowe jajka

Pasztet i żurek

Do góry

Przeszukaj serwis