Czarna soczewica
Jacek: Dawno nie było… A czarna soczewica jest naprawdę smaczna. I pożywna. I… oryginalnie wygląda na talerzu – czarne kuleczki, dziś w towarzystwie białych warzyw.
Potrzebujemy:
- Szklankę (suchej) czarnej soczewicy
- Białe szparagi
- Kalafior
- Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, kminek, listek laurowy, ziele angielskie
- Łyżeczka oleju kokosowego (lub innego na ciepło)
Soczewicę dobrze płuczemy na gęstym sitku i gotujemy w dwóch szklankach wody. Wszystkie przyprawy dodajemy na początku gotowania. Gdy soczewica wchłonie całą wodę dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mieszamy.
Ale w tzw. między czasie, czyli gdy nastawimy soczewicę – obieramy szparagi a kalafiora dzielimy na różyczki. Oba warzywa gotujmy w jednym garnku - na parze albo w niewielkiej ilości wody – pod przykryciem.
Jeżeli obieranie szparagów pójdzie nam szybko to warzywa i soczewica powinny ugotować się w jednym czasie.
A teraz już nakładamy na talerze i zachwycamy się smakiem…