Kategoria: 

Czarna soczewica

Jacek: Dawno nie było… A czarna soczewica jest naprawdę smaczna. I pożywna. I… oryginalnie wygląda na talerzu – czarne kuleczki, dziś w towarzystwie białych warzyw.

Potrzebujemy:

  • Szklankę (suchej) czarnej soczewicy
  • Białe szparagi
  • Kalafior
  • Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, kminek, listek laurowy, ziele angielskie
  • Łyżeczka oleju kokosowego (lub innego na ciepło)

Soczewicę dobrze płuczemy na gęstym sitku i gotujemy w dwóch szklankach wody. Wszystkie przyprawy dodajemy na początku gotowania. Gdy soczewica wchłonie całą wodę dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mieszamy.

Ale w tzw. między czasie, czyli gdy nastawimy soczewicę – obieramy szparagi a kalafiora dzielimy na różyczki. Oba warzywa gotujmy w jednym garnku - na parze albo w niewielkiej ilości wody – pod przykryciem.

Jeżeli obieranie szparagów pójdzie nam szybko to warzywa i soczewica powinny ugotować się w jednym czasie.

A teraz już nakładamy na talerze i zachwycamy się smakiem…

Inna nasza propozycja z czarną soczewicą

Do góry

Przeszukaj serwis