Kategoria: 

Soki cd.

Ania: Soki trzymają się nas mocno. Jak… las gajowego Maruchy! Ćwiczymy coraz to nowe kombinacje. I wszystkie są pyszne choć… nie wszystkie mają tak cudne jednoznaczne kolory.

Najładniejsze – a jemy/łakniemy przecież też oczami – są te z jednokolorowych warzyw i owoców.

Intensywnie zielony, otrzymamy z jarmużu, natki pietruszki albo szpinaku. Pomarańczowy z marchewki a bordowy z buraków. Biały też jest pyszny. Ten robimy z selera.

Te warzywa to kolorystyczna baza, aby jej nie stracić do każdego z tych soków dodajemy jabłko albo gruszkę. Podkręcają smak i nie łamią koloru.

Ale… często stawiamy też na skład witaminowo-minerałowy. Wówczas np. do zielonego jarmużu dodajemy marchewkę i na przykład jabłko. Smakuje obłędnie ale kolor… bardziej przypomina błotko niż smakowity sok na dzień dobry. Pomimo braku koloru warto jednak czasami poeksperymentować. Raczyć się smakiem ale na pewno nie utrwalać na zdjęciach ;-)

Ps. Nie zapomnijcie do takiej bomby witaminowej dolać kilku kropli dobrego oleju lub oliwy:-)

Sok z jarmużu

Na zdrowie!

Do góry

Przeszukaj serwis