Sałatka z orkiszem
Ania: W jednym ze sklepów ze zdrową żywnością trafiliśmy na kuskus z orkiszu. Szybka w przygotowaniu kaszka i nie z tradycyjnej pszenicy ale właśnie z orkiszu.
I… mamy nową, szybką, zdrową potrawę – wiosenne przebudzenie;-) Duuuużo zielonego, orkisz i przyprawy.
Potrzebujemy:
- szklankę kuskus orkiszowego,
 - pęczek natki pietruszki,
 - pęczek szczypiorku,
 - kilka świeżych ogórków,
 - cukinię,
 - pół pęczka kolendry (opcjonalnie),
 - pół szklanki prażonego słonecznika i dwie łyżki siemienia lnianego (mogą być też dowolne orzechy)
 - sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.
 
Kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na czas aż wchłonie cała wodę.
W tym czasie myjemy warzywa i siekamy. Słonecznik prażymy. Mieszamy wszystkie składniki z kaszą i doprawiamy do smaku. Na zdrowie!

