Kategoria: 

Bataty z pieczarkami

Ania: Słodkie ziemniaki o nich mówią… Ale gdy dodamy do nich trochę przypraw, grzybki i sporo zieleniny powstaje super potrawa. Zdrowa i sycąca, może stanowić pełnowartościowy posiłek.

Do dzisiejszego puree potrzebujemy:

  • dwa duże bataty,
  • 8-10 pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • cebula i 3-4 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do podsmażenia cebulki,
  • oraz przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, sól do smaku, papryczka peperoncini.

Bataty obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażmy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, papryczkę i krótko dusimy.

Ugotowane bataty odcedzamy i robimy puree. Dodajemy podduszone pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę i kurkumę. Wszystko mieszamy i gotowe.

Smacznego :-)

Do góry

Przeszukaj serwis