Kategoria: 

Bulion z papryką i dynią makaronową

To może tak dla odmiany intensywny bulion warzywny:-) Tym razem z kolorową papryką i dynią makaronowa zamiast makaronu.

Bardzo smaczny i w sam raz na przedwiośnie.

Potrzebujemy:

  • 5-6 marchewek
  • Jeden duży seler
  • Dwie pietruszki
  • Spory por
  • Jedną cebulę
  • Trzy papryki – zieloną, czerwoną i żółtą
  • Dynię makaronową
  • Dwie łyżki dobrej oliwy
  • Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, lubczyk, kilka ziarenek ostrej papryczki np. peperoncini.
  • Natka pietruszki

Umyte i obrane warzywa korzeniowe plus por, cebulę i wszystkie przyprawy gotujemy na bardzo małym ogniu – tak tylko żeby w garnku pyrkało - przez ok. 2 godziny. Chodzi o to, żeby warzywa oddały do bulionu to, co mają w sobie najlepszego.

Po pierwszej godzinie gotowania się bulionu - dodajemy papryki pokrojone w dużą kostkę, oliwę i dalej gotujemy.

Bulion pyrka a my w tym samym czasie wkładamy do piekarnika dynię makaronową i pieczemy ją w całości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika a kiedy lekko ostygnie przecinamy na pół  - wzdłuż. Widelcem wybieramy, lekko wyskrobujemy miąższ, który u tej dyni ma strukturę drobnego spaghetti.

„Makaron” dyniowy wykładamy na talerze i zalewamy bulionem. Na koniec możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Do góry

Przeszukaj serwis