Kategoria: 

GRANATOWA JAGLANKA

ANIA: Jacek nadaje dziś prosto z Londka…

JACEK: To chyba ta nasza londyńska pogoda za oknem powoduje, że ciągnie mnie do słodkości. Dzisiejsza propozycja to kasza jaglana z dużą ilością grantowych ziarenek. To danie dobrze nastraja, uspokaja i odkwasza żołądek. Hmm… gdybym był Anią, powiedziałbym nawet, że to taki promień wewnętrznego słońca… :-) Bo jakoś się trzeba ratować u schyłku tej zimy…

Do ratunku potrzebujemy:

  • Kasza jaglana – 1 szklanka
  • Olej kokosowy
  • Dwa twarde jabłka
  • Pół melona „Gala”
  • Duży dojrzały granat
  • Garść orzechów nerkowca lub innych ulubionych
  • Wiórki kokosowe - łyżeczka
  • Sok z cytryny
  • Świeża mięta

Owoc granatu dzielimy na ćwiartki i wyjmujemy nasionka.

Kaszę płuczemy na drobnym sitku i gotujemy w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę i oczywiście, nie mieszamy. O nie mieszaniu kaszy przeczytasz - tutaj.

W czasie, gdy kasza się gotuje (ok. 10 minut), na patelni, na oleju kokosowym lekko dusimy pokrojone w kostkę jabłka i melona. Owoce obficie posypujemy cynamonem i dodajemy orzechy oraz wiórki kokosowe.

Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz, obok duszone owoce, a całość posypujemy ziarenkami granatu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy listkami mięty i rozkoszujemy się delikatną owocową słodyczą…

jaglanka z granatem_jablko-melon-orzechy 1

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis