Kategoria: 

Szparagi w pęczaku

WOJTEK: Sezon trwa. Jeszcze przez około trzy tygodnie, więc korzystamy ile się da, bo później znów trzeba będzie czekać cały rok… :-(

Tym razem potrzebujemy:

  • Pęczek białych szparagów (ale mogą być też zielone)
  • Szklanka kaszy jęczmiennej - pęczak
  • Fasolka szparagowa – 1 szklanka, (świeża lub mrożona)
  • Garść pestek słonecznika
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól morska, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
  • Prawdziwy tarty parmezan

Pęczak płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Białe szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końcówki  i gotujemy razem z fasolką w garnku do gotowania na parze.

Po ugotowaniu szparagi i fasolkę kroimy w słupki. Do ugotowanego pęczaku dodajemy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy i uprażony słonecznik. Mieszamy i dodajemy nasze warzywa ugotowane na parze. Ponownie mieszamy ale teraz już bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić szparagów.

Już na talerzu, nasze danie posypujemy parmezanem i dodajemy sporo rukoli.

Inne szparagowe dania: Czas na szparagi

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis