Kategoria: 

Antyrakowa kapsaicyna

Ania: Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, alkaloid, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. A sproszkowana papryka chili to dobrze nam znana ostra przyprawa, najczęściej występująca jako cayenne. Pieprz cayenne:-)

Wojtek: Nie powiedziałaś najważniejszego. Kapsaicyna – trudna nazwa – zawarta w ostrych paprykach, ale też w pieprzu cayenne, ma wiele właściwości leczniczych m.in. antyrakowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. A czym ostrzejsza papryka, tym zawiera więcej kapsaicyny.

Ania: Ba! Mitem jest też opinia, że ostrość szkodzi. Nie należy się również obawiać ujemnego wpływu tej ostrości na przewód pokarmowy, o czym często słyszy się tu i tam. Wprost przeciwnie, kapsaicyna doskonale reguluje cały układ wewnętrzny. A przy okazji nie pozwala się rozwijać tłuszczom, co może być szczególnie istotne dla osób z nadwagą, bo na stałe przywraca normalne proporcje sylwetki. My staramy się dodawać ostrą papryczkę lub pieprz cayenne niemalże do wszystkich potraw. Cudownie podkręca smak, ma wiele właściwości leczniczych i nie daje żadnych skutków ubocznych. Uwaga! należy tylko pamiętać, aby po krojeniu papryczki obmyć ręce, bo  dotknięcie dłonią np. oka jest baaardzo nieprzyjemne.

Fota: kolaz 1

Wojtek: A co do właściwości kapsaicyny… Choć polscy onkolodzy nie potwierdzają ani nie zaprzeczają skuteczności tej substancji w leczeniu nowotworów, to wiele źródeł powołuje się na naukowców z Nottingham University. Ci wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia, atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Kapsaicyna specyficznie wiąże się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych i niszczy każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to jaką część ciała zaatakował.

Ania: Trzeba też pamiętać, że kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, a tylko w alkoholu i tłuszczach. Jeżeli więc kiedyś przesadzicie z papryczkowaniem to próby złagodzenia uczucia pieczenia przy pomocy wody raczej nie przyniosą pożądanego skutku. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające uzyskacie przez przepłukanie ust dowolnym tłuszczem roślinnym. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, będzie również skuteczny.

A teraz przepis, który wykopaliśmy gdzieś w Sieci na smaczną i zdrową oliwę:

1,5 kilograma ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich. Zalać w słoiku 1,5 litrem dobrego oleju, np. z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce, np. do lodówki, na ok. 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Płyn zlać do butelki. I gotowe.

Fota: kolaz 2

I…. właściwości kapsaicyny:

Przeciwzapalne – kapsaicyna okazała się efektywnym środkiem w leczeniu zapalenia nerwów m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową – jako składnik maści przeciwbólowych.
Antyrakowe – kapsaicyna jest przedmiotem wielu badań w kierunku antyrakowych właściwości, do tej pory potwierdzono kilka mechanizmów działania przeciwnowotworowego.
Naturalny środek przeciwbólowy – zaobserwowano znaczne złagodzenia bólu dzięki podawaniu kapsaicyny w chorobie zwyrodnieniowej stawów czy bólach głowy.
Wspomaganie układu krążenia – odmiana cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki mają korzystny wpływ na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz rozpuszczając skrzepy. Ponadto korzystnie pobudza krążenie krwi. W społecznościach, które spożywają znaczne ilości ostrej papryki obserwuje się mniej ataków serca, udarów czy zatorów. 
Korzystny wpływ na układ pokarmowy – ostre papryki mają nieuzasadnioną reputację mogących szkodzić w wypadku wrzodów żołądka. W rzeczywistości jest odwrotnie: stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.
Zapobiega oraz przynosi ulgę w przeziębieniach – nie tylko poprzez redukcję bólu, ale także dzięki wspomaganiu wydalania śluzu i likwidowaniu opuchlizny błon śluzowych (efektywny środek przynoszący ulgę przy zatkanym nosie). Pieprz kajeński może zapobiec przeziębieniu jeśli zastosujemy go przy jego pierwszych objawach w formie herbatki.

A teraz kilka naszych ostrych propozycji:

Wątróbka z jabłkami

Pomidorowa

Kanapki z kiszoną

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis