Kategoria: 

Krewetki z warzywami

ANIA: Hmm… dawno nie było mięska. A ja mam dziś ochotę na mięsko owocowe! :-) Czyli… owoce prosto z morza, a wraz z nimi – warzywa prosto ze straganu. Nieskomplikowane, szybkie danie – zajmie nam łącznie z rozmrażaniem krewetek około kwadransa.

Dziś jest dzień pieczenia chleba, więc obiad MUSI być mniej pracochłonny.

Do obiadu potrzebujemy tylko:

  • Dużą garść drobnych krewetek na osobę
  • Jedną niedużą cukinię na osobę
  • Jeden pomidor na osobę
  • Cebula i 4-5 ząbków czosnku
  • Tymianek, bazylia, sól morska, pieprz Cayenne – do smaku
  • Dobra łyżka prawdziwego masła lub oliwy z oliwek

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Gdy cebulka lekko się zeszkli, dokładamy rozmrożone i osuszone krewetki. Smażymy ok. 4-5 minut. W połowie smażenia doprawiamy. Przekładamy krewetki na talerze i na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry cukinię i pomidora krojonego w ćwiartki. Doprawiamy i tylko przerzucamy chwilę na patelni, tak, by warzywa zostały lekko muśnięte wysoką temperaturą, czyli ok. 1-2 minuty.

Teraz warzywa wędrują na talerz obok krewetek. Dekorujemy jeszcze nasze danie świeżą bazylią i zajadamy się… aż uszy się trzęsą:-)

Szybkie, syte  i zdrowe danie.. A dostarcza nam fajną dawkę dobrego białka w krewetkach i ładny  zestaw witamin, minerałów, błonnika – ukrytych w pomidorach i cukinii.

Inne propozycje krewetkowe:

Krewetki w pęczaku 

Krewetki brukselką

Krewetki z awokado

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis