Kategoria: 

Krewetki

Jacek: Proste potrawy to moja specjalność. Szybko, bez zbędnego pitu-pitu przy garach. I składniki, które też lubią krótką obróbkę:-). A im sprawniej „operujemy” w kuchni tym więcej wartościowych składników zostaje na talerzu.

Dzisiejsza propozycja to…. Krewetki z warzywami. Krótko smażone na oleju rzepakowym.

Potrzebujemy:

  • Krewetki mrożone – 5-6 sztuk na osobę
  • Pomidor
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Kalafior
  • Przyprawy: czosnek, papryczka peperoncini, sól himalajska, świeża bazylia
  • Olej rzepakowy do smażenia

Krewetki wyjmuję z lodówki żeby się rozmroziły.

Posiekany czosnek i papryczkę lekko podsmażam na oleju.

Dodaję kolejno warzywa: najpierw różyczki kalafiora i bakłażan, a po dwóch minutach pomidora i cukinię. Smażę na średnim ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

I… teraz już czas na krewetki. Smażę obok warzyw po 2-min. z każdej strony. I gotowe.

Całość zajmuje ok. 10 minut:-)

Inne nasze dania z krewetkami:

Zupa pomidorowa z krewetkami

Owoce morza z brązowym ryżem

Pasta z krewetkami w pomidorach

Krewetki w pęczaku

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis