Kategoria: 

PIECZONY UDZIEC INDYKA Z WARZYWAMI

ANIA: Jacek przytargał świetną porcję indyka. Na bazarku od naszej sprawdzonej pani Helenki, która raz w tygodniu sprzedaje drób z własnego gospodarstwa. Z pieczystych – indyka lubimy najbardziej, szczególnie tego od pani Helenki.

Udziec z indyka został obsypany ziołami i przyprawami, leżakował przez dwa dni. Dziś będzie się opalał w piekarniku i zawita na obiedzie.

PEKLOWANIE:

Mięso najpierw trzeba umyć i odsączyć wodę (warto do tego celu wykorzystać papierowy ręcznik). Następnie wcieramy w mięso czosnek przeciśnięty przez praskę (czosnku potrzeba sporo, około 6-8 ząbków) i posypujemy z każdej strony ziołami i przyprawami:

  • sól
  • pieprz Cayenne
  • słodka papryka
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek

Dno żaroodpornego naczynia smarujemy olejem kokosowym (lub rzepakowym) i wysypujemy 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca i 2-3 listki laurowe. Wkładamy przyprawione mięso i na wierzchu układamy te same przyprawy, które ułożyliśmy na dnie (ziele angielskie, jałowiec, listek laurowy). Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby mięso skruszało i nabrało odpowiedniego aromatu. Nasze peklowanie najczęściej trwa od 2 do 4 dni. Każdego dnia zaglądamy do naczynia i przekładamy mięso na drugą stronę.

PIECZENIE:

Tak zamarynowanego indyka wkładamy do zimnego piekarnika (w tym naczyniu, w którym się go  peklowało). Temperatura 180 st. Czas pieczenia ok. 1 godziny.

indyk z warzywami

SPOSÓB PODANIA:

W wersji obiadowej udziec z indyka podajemy w grubych plastrach z warzywami na parze, lub warzywami lekko podsmażonymi na oleju kokosowym.

W dzisiejszym zestawie: papryka zielona i czerwona, cukinia, kalarepa, seler naciowy i czosnek. Warzywa przyprawione: solą morską, pieprzem Cayenne, tymiankiem i świeżymi listkami bazylii. 

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis