Dynia krótko marynowana
Świetna jako przekąska lub dodatek do dania. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Warto ją włączyć do jesiennej diety jako jeden z elementów wzmacniających organizm.
Dziś propozycja na szybkie śniadanie albo kolację. Dynię trzeba przygotować nieco wcześniej ale samo jajko posadzone na krótko podduszonej cukinii zajmuje zaledwie kilka minut.
Do zamarynowania dyni potrzebujemy:
- Dynię – ok. 1 kg. – tu odmiana Muscade de Provence – jedna z najsmaczniejszych
- Oliwę – 1/4 szklanki
- Miód – 1 łyżkę
- Ocet jabłkowy – 1 łyżeczkę
- Sok z połowy cytryny
- Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (można pominąć)
- Sól, pieprz, ostrą papryczkę – do smaku
Dynię obieramy i po usunięciu pestek ścinamy na cieniutkie wstążki. Najprościej użyć do tego obieraczki do ziemniaków czy warzyw ale można też tarki z ostrzem do plastrów. Dyniowe wstążki wkładamy do miski.
W szklance/kubku przygotowujemy marynatę. Do oliwy dodajemy ocet, sok z cytryny, miód, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
Dynię polewamy marynatą i mieszamy tak, aby wszystkie wstążki ładnie pokryły się płynem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak zamarynowana dynia może stać w lodówce przez 2-3 dni a każdego dnia można się nią raczyć dodając do jajka, ryby, czy kanapki.