Kategoria: 

Fantazja kucharza – dynia i cukinia

Sezon na dyniowate trwa więc… dziś - Fantazja kucharz nr 1.

Potrzebujemy:

  • 1 - 2 nieduże cukinie
  • Kawałek czyli spory „ząb” dyni
  • 1 duuuży pomidor
  • Cebulka i 2-3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz, papryczka ostra, kurkuma – do smaku
  • Zioła np. rozmaryn, tymianek, oregano, lubczyk, natka pietruszki
  • 2-4 łyżki dobrego gęstego mleka kokosowego
  • Szklanka dobrego makaronu lub ryżu

Gotujemy makaron lub ryż al dente.

W drugim garnku podsmażamy lekko na oleju pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w dużą kostkę pomidora. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy dynię i cukinię pokrojone w dużą kostkę. Doprawiamy solą, papryczką, pieprzem, kurkumą. Dusimy krótko, ok. 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, zioła i ugotowany makaron lub ryż. Mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty i gotowe.

Pyszne i zdrowe danie. Spróbujcie koniecznie.

Do góry

Przeszukaj serwis