Fantazja kucharza – dynia i cukinia
Sezon na dyniowate trwa więc… dziś - Fantazja kucharz nr 1.
Potrzebujemy:
- 1 - 2 nieduże cukinie
- Kawałek czyli spory „ząb” dyni
- 1 duuuży pomidor
- Cebulka i 2-3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz, papryczka ostra, kurkuma – do smaku
- Zioła np. rozmaryn, tymianek, oregano, lubczyk, natka pietruszki
- 2-4 łyżki dobrego gęstego mleka kokosowego
- Szklanka dobrego makaronu lub ryżu
Gotujemy makaron lub ryż al dente.
W drugim garnku podsmażamy lekko na oleju pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w dużą kostkę pomidora. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy dynię i cukinię pokrojone w dużą kostkę. Doprawiamy solą, papryczką, pieprzem, kurkumą. Dusimy krótko, ok. 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, zioła i ugotowany makaron lub ryż. Mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty i gotowe.
Pyszne i zdrowe danie. Spróbujcie koniecznie.