JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I SZPINAKIEM
JACEK: Dzisiaj ja rządzę! Myślisz, że jajecznicę potrafi zrobić każdy facet? Masz rację, ale przed blanszowaniem szpinaku wielu już się wzbrania. A to przecież pestka. Można też ułatwić sobie życie i szpinak po prostu podsmażyć na patelni. A ja proponuję połączyć jedno z drugim – dziś podaję do jajecznicy szpinak z papryką. Ale możesz też popróbować z własnymi, dowolnymi kompozycjami. Zasada w naszej diecie JEM 2.0 jest taka, aby do każdego posiłku, no… do większości posiłków, dodawać warzywa. Różne i różnie zestawiane – po to, aby dostarczyć organizmowi różnych składników. Bawiąc się smakami i kolorami możemy tworzyć nieograniczoną ilość potraw.
PORCJA DLA DWÓCH OSÓB:
- 4-6 jajek
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (mogą być dwie połówki różnych kolorów)
- 2-3 garści listków szpinaku
- Sól morska
- Pieprz Cayenne
Jak to robimy? Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Następnie dorzucamy opłukane listki szpinaku. Przykrywamy i dusimy 1-2 minuty.
Wykładamy warzywa na talerze i na tą samą patelnię wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jajecznicę wykładamy obok warzyw i – gotowe. I smaczne. I pożywne i zdrowe!
I uwierz, do takiej śniadaniowej porcji wcale nie jest potrzebny chleb.