KANAPKA Z JAJKIEM
JACEK: Jaaaajka? Chcesz mnie otruć??
ANIA: Nie, chcę żebyś poszedł na szychta do kopalni i wrócił w pełni sił.
JACEK: Z powodu banalnych kanapek z jajkiem mam iść na szychta? A nie masz dla mnie pracy na poczcie? Na poczcie się je kanapki z jajkiem…
ANIA: Jaja sobie robisz z jajek? Cała tajemnica diety JEM 2.0 polega na prostocie. Proste potrawy, nieprzekombinowane, jak z czasów naszych babek. Ale… zestawione z dobrych, smacznych i pełnowartościowych składników. Dziś robię Jackowi na śniadanie najprostsze w świecie kanapki. Szybkie, apetyczne, zdrowe i… nietuczące!
Czas przygotowania łącznie z gotowaniem jajek: 5-7 minut. Świetnie nadają się na wynos czyli np. do pracy.
JACEK: Albo do pociągu! Potrzebujesz:
- Chleb z pełnoziarnistej mąki na zakwasie (naszej produkcji)
- Olej kokosowy do posmarowania
- Jajka ze wsi albo ze sklepu – ale te co najmniej z wolnego wybiegu
- Ogórki kiszone
- Natka pietruszki
ANIA: Za te kanapki nasz organizm będzie nam z pewnością bardzo wdzięczny, ponieważ chleb zapewni na pół dnia potrzebną energię. Mąka pełnoziarnista, z której go upiekliśmy, przekaże nam witaminy z grupy B, PP, F oraz substancje mineralne i węglowodany (skrobię i błonnik). Olej kokosowy dostarczy witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Jajko daje nam białko, ogórek kiszony i natka pietruszki wyregulują równowagę kwasowo-zasadową, skład mikroflory jelitowej, a co za tym idzie – poprawią trawienie i pomogą usunąć toksyny.
Co ważne, natka pietruszki zapewni nam także świeży oddech. Przyda się!