CHLEB Z BAKALIAMI
Chleb „na słodko” przygotowujemy tak samo jak nasz Modyfikowaniec. Bo to… nic innego, jak kolejna jego wersja.
Do przygotowania takiego chleba potrzebujemy:
do nakarmienia zakwasu
- zaczyn zakwasu żytniego
- 1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka letniej wody
do ciasta właściwego na chleb
- 400 g. nakarmionego zakwasu żytniego
- 2/3 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 1100
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 750
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru demerara
- 1 łyżeczka soli morskiej
- po jednej dużej garści suszonych owoców: śliwki, morele, daktyle, żórawiny
- dużą garść orzechów (nerkowca albo włoskich)
- garść sezamu
KROK 1
Dokarmiamy zakwas, dodając mąkę żytnią i letnią wodę. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 8 godz., przykryty folią aluminiową lub ściereczką.
KROK 2
Odkładamy pół kubka nakarmionego zakwasu na następny raz, a do reszty (ok. 400g.) dodajemy mąkę owsianą i oba typy mąki orkiszowej. Dosypujemy sól, cukier, wlewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godz.
KROK 3
Kiedy ciasto sporo podrośnie, dodajemy sezam, orzechy i suszone owoce – wcześniej pokrojone na drobniejsze kawałki. Mieszamy i przekładamy ciasto do przygotowanych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia albo posmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Ta ilość ciasta razem z bakaliami wystarczy na dwie keksówki (20 cm), wypełnione do 2/3 wysokości.
Foremki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny. Podglądamy co jakiś czas jak rośnie, żeby nie uciekło nam z formy. Optymalnie urośnięty chlebek jest równy z rantami foremek.
KROK 4
Pieczenie chleba.
Tu, postępujemy identycznie jak z Modyfikowańcem czyli chlebem z ziarnami – U-chlebowani.
Chleb z bakaliami smakuje wyboooornie! Najbardziej lubimy go z powidłami ze śliwek albo wiśni. Ale ten nasz chleb ma też fanów, którzy jedzą go po prostu saute. Smacznego:-)