DLA ZAPRACOWANYCH: PASTA - OMASTA
ANIA: w niedzielny wieczór przygotowujemy pastę (jedną z kilku przez nas przetestowanych), która w tygodniu jest śniadaniowym zbawieniem. Chlebek, „pasta – omasta”, ogórek kiszony, papryka albo inne ulubione warzywo i śniadanie powstaje w 3 minut. Zdrowe, sycące, szybkie w przygotowaniu. Taką pastę można też zabrać do pracyJ.
Dziś pasta z brązowej soczewicy*:
- Brązowa soczewica – 1,5 szklanki
- 3-4 listki laurowe
- Ziele angielskie
- Kminek – ½ łyżeczki
- Słonecznik łuskany – garść
- Orzechy włoskie – garść
- Por – nieduży
- Brokuł
- 2 ząbki czosnku (ew. można z niego zrezygnować)
- Olej kokosowy
- Sól morska
- Pieprz Cayenne
- Imbir - szczypta
Soczewicę zalewamy letnią wodą i moczymy ok. kwadransa. (Wprawdzie soczewica ugotuje się dość szybko i bez moczenia ale my moczymy w innym celu. Moczenie ogranicza efekty uboczne wszystkich strączkowych, także soczewicy czyli – wzdęcia i wiatry). Wodę z moczenia wylewamy i dodatkowo płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
Do gotującej się w garnku wody (3 szklanki) wkładamy soczewicę, listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego i kminek. Soczewicę gotujemy do momentu kiedy wchłonie wodę (20-30 minut).
W tym czasie na patelni dusimy pokrojonego w plastry pora, czosnek i różyczki brokuła.
Uduszone warzywa wrzucamy do soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy szczyptę imbiru. Dokładnie mieszamy i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy prażony słonecznik i mielone orzechy (albo mocno rozdrobnione). Mieszamy i pasta gotowa.
Pasta z brązowej soczewicy, sama w sobie nie wygląda zbyt pięknie, dlatego – i nie tylko dla oczu – możemy dekorować ją np. sezamem i listkami rucoli.
* Soczewica jest kuzynką fasoli i podobnie jak ona jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu. Charakterystyczne, w kształcie soczewek, ziarenka są znakomitym źródłem białka i protein. Zawierają błonnik, cały komplet węglowodanów oraz minerały (wapń, fosfor, magnez,) a także witaminy z grupy B, PP i C oraz karoten Soczewica jest również ważnym źródłem żelaza zwłaszcza dla kobiet, u których zapotrzebowanie na żelazo jest większe. Łączenie soczewicy z pokarmami zawierającymi duże ilości witaminy C np. pomidory, zielona papryka, brokuły, dodatkowo ułatwia przyswojenie żelaza przez nasz organizm.
Błonnik redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Soczewica ma także dobry wpływ na zęby i cerę.
Każdy z rodzajów-kolorów soczewicy (zielona, brązowa, czerwona, czarna, żółta) jest bardzo sycący i może zastępować w daniu głównym ziemniaki.