Groch z kapustą
Groch z kapustą to, wydawałoby się, takie nic. Klasyczny miszmasz w garnku. Ale choć proste, to bardzo pożywne i zdrowe danie.
Przetestowaliśmy różne zestawienia kiszonej kapusty ze strączkowymi. I najbardziej przypadł nam do gustu kolaż: kapusta z ciecierzycą, soczewicą i zestawem aromatycznych przypraw. Danie można podawać jako samodzielne lub np. z rybą duszoną w rękawie do pieczenia z dużą ilością natki pietruszki lub w ziołach.
Potrzebujemy:
- Kapusta kiszona– 2 kg
- Ciecierzyca – 1 szklanka
- Soczewica czerwona – 1 szklanka
- Dwie nieduże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3-4 ziarna jałowca
- Kmin rzymski, kminek mielony, kolendra, cząber, majeranek – po 1/3 łyżeczki
- Sól morska, pieprz Cayenne – do smaku
Suchą ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Wodę z moczenia wylewamy i gotujemy w nowej, na wolnym ogniu, aż ziarna będą miękkie (2-3h). Do gotowania dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Ciecierzyca jest najdłużej gotującym się w tej potrawie elementem, więc musimy ją odpowiednio wcześnie wstawić do gotowania.
Po dwóch godzinach od wstawienia ciecierzycy, na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kapustę kiszoną kroimy, przekładamy do garnka i dolewamy dwie szklanki wody. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę i kmin rzymski. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
W tym czasie soczewicę dobrze płuczemy i gotujemy w osobnym garnku, w proporcjach 1 szklanka soczewicy na dwie szklanki wody. Po 10-15 minutach soczewica wchłonie całą wodę i będzie miękka. Przekładamy do garnka z kapustą ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego oraz przyprawy: kminek, zmiażdżoną kolendrę, cząber i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy jako samodzielne danie lub… z rybą. Według nas: boskie! Odkrywaj na nowo oldskulowe dania…