Kategoria: 

UCZTA! INDYK W PAPRYCE.

JACEK: Dawno nie było na obiad mięsa, więc może dzisiaj zaproponuję coś zdrowego – drobiowego. Oczywiście z warzywami i ziołami. Udziec z indyka świetnie nadaje się do faszerowania papryki. Oczywiście, udziec zmielony. Potrzebujemy:

  • Papryka czerwona (jedna duża papryka na jedną osobę)
  • Kalarepa
  • Cukinia
  • Mielone mięso z indyka (np. z udźca)
  • Duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ulubiony olej lub oliwa do smażenia
  • Sól morska – do smaku
  • Pieprz Cayenne – do smaku
  • Bazylia – ½ płaskiej łyżeczki
  • Oregano – ½ płaskiej łyżeczki
  • Natka pietruszki – do dekoracji… ale… zjadanej na koniec posiłku :-)

Warzywa myjemy. Paprykom  odkrawamy górną część, która później będzie nam służyła jako „dekielek”, albo inaczej mówiąc jako kapelusz do przykrycia mięsa.

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a wraz z nią posiekany czosnek. Dodajemy mielone mięso z indyka. Rozdrabniamy je na patelni i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Kiedy mięso straci już czerwony kolor jest gotowe do nadziewania papryki. Po napełnieniu paprykę przykrywamy wcześniej odkrojonym „kapeluszem”. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i opiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 175°C.

W czasie, gdy papryka się piecze, kroimy cukinię, kalarepę w grube plastry i dusimy na patelni – na pół miękko.

Indyka w papryce podajemy z duszonymi warzywami, dekorujemy go natką pietruszki.

Natkę na koniec zjadamy: pietruszka doskonale odświeża oddech i jednocześnie neutralizuje zapach czosnku i cebuli w ustach.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis