UCZTA! INDYK W PAPRYCE.
JACEK: Dawno nie było na obiad mięsa, więc może dzisiaj zaproponuję coś zdrowego – drobiowego. Oczywiście z warzywami i ziołami. Udziec z indyka świetnie nadaje się do faszerowania papryki. Oczywiście, udziec zmielony. Potrzebujemy:
- Papryka czerwona (jedna duża papryka na jedną osobę)
- Kalarepa
- Cukinia
- Mielone mięso z indyka (np. z udźca)
- Duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Ulubiony olej lub oliwa do smażenia
- Sól morska – do smaku
- Pieprz Cayenne – do smaku
- Bazylia – ½ płaskiej łyżeczki
- Oregano – ½ płaskiej łyżeczki
- Natka pietruszki – do dekoracji… ale… zjadanej na koniec posiłku :-)
Warzywa myjemy. Paprykom odkrawamy górną część, która później będzie nam służyła jako „dekielek”, albo inaczej mówiąc jako kapelusz do przykrycia mięsa.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a wraz z nią posiekany czosnek. Dodajemy mielone mięso z indyka. Rozdrabniamy je na patelni i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Kiedy mięso straci już czerwony kolor jest gotowe do nadziewania papryki. Po napełnieniu paprykę przykrywamy wcześniej odkrojonym „kapeluszem”. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i opiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 175°C.
W czasie, gdy papryka się piecze, kroimy cukinię, kalarepę w grube plastry i dusimy na patelni – na pół miękko.
Indyka w papryce podajemy z duszonymi warzywami, dekorujemy go natką pietruszki.
Natkę na koniec zjadamy: pietruszka doskonale odświeża oddech i jednocześnie neutralizuje zapach czosnku i cebuli w ustach.