ZDROWE ŚNIADANIE W 10 MINUT
ANIA: 10 minut na dzień dobry dla własnego żołądka, to chyba nie takie wielkie wyrzeczenie, prawda? Zwłaszcza, że zaproponuję… jajecznicę. Można ją przygotować na tysiąc sposobów! Wszystko zależy wyłącznie od naszej fantazji: jakie dobierzemy dodatki i jak je połączymy. Witamy dziś królową zdrowych śniadań – jajecznicę!
Papryka zielona, czerwona, żółta… Albo cukinia, ogórek, kalarepa, rzepa… Albo pomidor, szpinak, cebula, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek. Ale może też być seler naciowy, ogórek kiszony, awokado, orzechy,ziarna słonecznika, dyni… I prawie wszystko, co jeszcze sobie wymyślicie.
Co najmniej kilka z wymienionych powyżej warzyw zawsze powinno znajdować się w zdrowej lodówce. Tak samo, jak jajka ze wsi albo co najmniej sklepowe klasy „0”. Warzywa mogą towarzyszyć jajecznicy w pojedynkę lub w grupie – to wyłącznie kwestia wyboru.
Pokrojone w średnią kostkę dowolne warzywa wrzucamy najpierw na patelnię i dusimy przez 3-4 minuty w oleju kokosowym lub rzepakowym. W tym czasie kroimy chleb (z maki pełnoziarnistej na zakwasie), przygotowujemy talerz i jajka. Doprawiamy podduszone warzywa ulubionymi ziołami (my do warzyw podawanych z jajecznicą najczęściej używamy: bazylii, oregano, tymianku, pieprzu Cayenne lub imbiru oraz soli morskiej). Odsuwamy warzywa na bok patelni i w wolne miejsce wbijamy 2-3 jajka. Lekko solimy/pieprzymy do smaku. Po chwili wszystko wykładamy na talerz i pyszne, zdrowe śniadanie gotowe.
Ile nam to zajęło ? Wprawnym dłoniom – nawet nie 10 minut. Takie śniadania jemy dwa, trzy razy w tygodniu – ta ilość jajek jest optymalna dla naszego zdrowia.
Ale… Nieco inną modyfikację poranków zasugerował nam wczoraj znajomy, który od pewnego czasu także stosuje dietę JEM 2.0. Otóż Paweł dzień zaczyna zdrowym chlebem (z maki pełnoziarnistej na zakwasie) moczonym w oliwie z oliwek lub oleju lnianym – albo w jednym i drugim. Proste, smaczne, pożywne i zdrowe. Tę sugestię postanowiliśmy wykorzystać jako dzisiejszą propozycję na drugie śniadanie.
Pierwsze śniadanie – w domu, przed wyjściem do pracy jajecznica z większą ilością warzyw. Tak, aby całość posiłku mieściła się w dwóch naszych złożonych dłoniach – patrz: 6.reguł diety JEM 2.0
Drugie śniadanie – 2-3 kromki pysznego chleba i oliwę zabieramy do pracy. Propozycja szczególnie wygodna dla tych, którym pracodawca nie oferuje mikrofali czy innych podgrzewaczy w zakładowej kuchni :-( Smacznego!