Co na Wielkanoc? Część I.
ANIA: Zając i to Szalone Gęsie Jajo pokłóceni od kilku dni, a tu trzeba zakasać rękawy.
JACEK: Więc do roboty, bo inaczej sam będę musiał położyć się na półmisku!
ANIA: Wielkanocne śniadanie rozpoczniemy… jajkami oczywiście… I sałatkami: klasyczną oraz nieklasyczną.
1. Do jajek w trzech smakach potrzebujemy:
Pasta z awokado
- Awokado
- Majonez
- Czosnek – jeden ząbek
- Sok z cytryny, pieprz i sól
- Oliwki, kapary
Dojrzałe awokado obieramy, kroimy, rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę majonezu, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy i nakładamy na połówki ugotowanych na twardo jajek. Dekorujemy oliwką i kaparem.
Pasta z tuńczyka
- Tuńczyk
- Majonez
- Pomidorki koktajlowe
Wyjmujemy i odsączamy tuńczyka w sosie własnym (z puszki). Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy i dekorujemy jajka pastą, na koniec zdobiąc grubym plasterkiem pomidorka koktajlowego.
Biały twarożek
- Twarożek kozi – naturalny
- Łosoś
- Szczypiorek
- Szczypta soli
Łyżeczkę twarożku wykładamy na połówkę jajka. Dekorujemy łososiem i szczypiorkiem.
2. Do sałatki winogronowej potrzebujemy:
- Pół szklanki brązowego ryżu (opcjonalnie: dzikiego)
- Połowa piersi indyka lub podwójna pierś z kurczaka
- Kiść winogron zielonych (najlepiej bezpestkowych)
- Szklanka orzeszków ziemnych (opcjonalnie nerkowca)
- Jeden brokuł
- Sól
- Do sosu: duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, dwie płaskie łyżeczki curry.
Pierś z indyka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowany ryż, brokuł na pół miękko najlepiej na parze, winogrona przekrojone na połówki (bez pestek) oraz orzeszki. Solimy do smaku i mieszamy.
Sos – do jogurtu dodajemy dwie łyżki majonezu i curry. Sos przekładamy do sałatki i wszystko delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.
3. Do klasycznej sałatki warzywnej potrzebujemy:
- 4 ziemniaki
- 5-6 jajek
- 2 marchewki
- Pół pietruszki i selera
- 3 średnie kiszone ogórki
- Puszka groszku konserwowego
- Jedno duże, twarde jabłko
- Sól, pieprz, musztarda, majonez
Ugotowane w małej ilości wody ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę (szybciej i łatwiej jest kroić za pomocą „kółka do sałatki”). To samo robimy z jajkami na twardo, jabłkiem i ogórkami. Wsypujemy odcedzony groszek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy pół łyżeczki musztardy i majonez.
JACEK: Niestety jajka musimy przygotować tuż przed podaniem na stół, na szczęście sałatki – można przygotować dzień wcześniej i przetrwają w lodówce całe święta.
ANIA: Jacek jak zawsze jest praktyczny… bo przed nami jeszcze kolejne kuchenno-wielkanocne działania.