Młoda kapusta
JACEK: Pierwsze jaskółki… Wiosna – nareszcie – dotarła już chyba na dobre. A na straganach eksponowane są warzywa, które mają nam to naocznie uświadomić. Poszedłem tym torem i zakupiłem młodą, acz dorodną główkę kapusty. I do pary… koperek:-) I… okazało się – za mało!
Do pierwszej wiosennej kapusty a’la bigos potrzebujemy bowiem:
- Młoda kapusta – dwie główki
- 3-4 marchewki
- Koperek – dwa pęczki
- Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
- Sól, pieprz, tymianek – do smaku
Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy, dodajemy oliwę i posiekany koperek.
Tak przyrządzoną młodą kapustę możemy podać w wersji z mięsem lub bez. Czyli na przykład z drobiowymi pulpetami ALBO z dobrym pieczywem. Do tej kapusty świetnie pasuje nasz domowy chleb na zakwasie.