Racuchy z jabłkami
JACEK: Godziny spędzone nad garami? Dziękuję, nie lubię. Wolę szybkie rozwiązania. Dziś więc proponuję danie bez fatygi: smakowite i sycące racuchy. Po dłuuugiej nocy i głębokim śnie, świetnie stawiają na nogi.
Do sporządzenia 10 racuchów – porcja dla dwóch osób – potrzebujemy:
- 3 jajka
- Mąka orkiszowa lub pszenna razowa – 2/3 szklanki
- Mąka z amarantusa lub owsiana – 2/3 szklanki
- jogurt naturalny – 3-4 łyżki
- soda oczyszczona – ¼ łyżeczki
- sól – szczypta do smaku
Obie mąki, sodę i sól mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Dodajemy jabłko pokrojone w drobne plasterki i mieszamy łyżką.
Racuchy smażymy na oleju kokosowym, ciasto nakładając zwykłą łyżką do zupy. Racuchy podajemy sauté lub z roztopioną kostką czekolady, albo z ulubionymi powidłami czy jogurtem naturalnym.
Zapewne smakowicie wyglądałyby posypane cukrem pudrem, ale ten, mimo że puder, też jest cukrem prostym i nie mieści się w naszej diecie JEM 2.0. Za to prawdziwa, gorzka czekolada, dobre bezcukrowe powidła albo naturalny jogurt – super tu pasują i świetnie smakują.