Szybki i smaczny gulasz
Ania: Gulasz z soczewicy to kolejna nasza propozycja na czas „Po Wielkim Żarciu”. Łatwe i smaczne danie, a jednocześnie pożywne i lekkie dla naszego przewodu pokarmowego. W sumie… jak znalazł po dniach, w których fundowaliśmy naszemu żołądkowi istny misz-masz, i w dużo większych niż zazwyczaj porcjach.
Do przygotowania gulaszu potrzebujemy:
- Duża marchewka
- Pół selera
- Twarde jabłko
- Mrożony zielony groszek
- Przecier pomidorowy
- Zielona soczewica – 0,5 szklanki
- Słonecznik łuskany
- Sól, pieprz do smaku
- Kurkuma – płaska łyżeczka
- Kminek – szczypta
- Listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodę na sitku. Kroimy marchewkę w plastry, selera w kostkę, a jabłko w sporą kostkę. Do garnka wkładamy soczewicę, marchewkę, selera, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Zalewamy 2,5 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż soczewica i warzywa będą miękkie, łącznie ok. 20-25 minut.
W tym czasie groszek powinien się rozmrozić. Dodajemy przecier pomidorowy, rozmrożony groszek, pokrojone jabłko, słonecznik, kurkumę – gotujemy jeszcze ok. 5 minut i… gotowe.