Dzień z… czarnym pomidorem
JACEK: Pomidory czerwone, żółte, pomarańczowe, zielone (i nie mam tu na myśli niedojrzałych) oraz uwaga! – czarne. Tak, tak – czarne! Prawie nie występujące w naszych sklepach, trzeba mieć sporo szczęścia, by je spotkać – mnie się udało w jednym z tzw. „lepszych” warzywniaków.
Niezależnie od koloru wszystkie są bogatym źródłem witamin (K, C, B1, B2, B6, PP), kwasów – foliowego, szczawiowego oraz biotyny i likopenu – neutralizującego wolne rodniki. Ważne są też minerały, które skrywa w sobie pomidor: sód, cynk, fosfor, jod, karoten, żelazo i potas. Ten ostatni aktywnie neutralizuje nadmiar soli w organizmie ale też pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układ krążenia.
Ich niska kaloryczność pomaga w gubieniu kilogramów, a potrawa z dodatkiem pomidorów zyskuje pełny, głęboki smak.
Moje dzisiejsze dwie propozycje na szybkie i proste danie właśnie z udziałem czarnych pomidorów, to jajecznica na śniadanie i sałatka caprese na wieczór.
Caprese: ser kozi lub ewentualnie oryginalna mozzarella, czarny pomidor, czarne awokado, czarne oliwki, rucolla, oliwa z oliwek. Doprawione delikatnie solą morską i pieprzem Cayenne.
Jajecznica: jajka, czarne pomidory, świeża bazylia i szczypiorek. Doprawione szczyptą soli, pieprzu i tymianku.