Kategoria: 

Risotto z kurkami i… bobem

JACEK: Takie właśnie risotto jadłem ostatnio na firmowej imprezie! Po przepracowaniu tego, co zostało mi w pamięci – smaku, składu, proporcji – postanowiłem zrobić swoją wersję. I oto ona:

  • Ryż – 1 szklanka
  • Bób ugotowany wcześniej i obrany z łupinek
  • Kurki – dobre dwie garści
  • Duża cebula
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Tymianek, pieprz, sól
  • Bulion warzywny – ok. 2 szklanek (ew. szybki ziołowy*)
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • Tarty parmezan
  • Oliwa z oliwek

* gdy nie mamy gotowego (zrobionego wcześniej) bulionu do risotto to często wspomagamy się szybkim „bulionem” ziołowym. Do garnka z wodą wrzucamy: 2-3 gałązki pietruszki, bazylii, ziele angielskie i listek laurowy. Solimy, pieprzymy, wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i gotujemy przez 2-3 minuty. 

Fota: risotto z kurkami 5_kolaz

Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy mieszając. Dolewamy wino i gotujemy na małym ogniu do odparowania. Podlewamy małymi porcjami bulion, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie płuczemy kurki (większe kroimy) i krótko podsmażamy na oliwie. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy do ryżu kurki i bób. Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdejmujemy nasze risotto z ognia. Lekko posypujemy parmezanem, dodajemy łyżkę oliwy, gałązkę rozmarynu, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty.

Podajemy lekko posypane resztą parmezanu i pałaszujemy, aż nam się uszy trzęsą! :-)

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis