Zupa owocowa
Ania: Na taki żar z nieba, to albo chłodnik, albo lekka zupa owocowa. Niegorąca, lekko schłodzona.
Owocowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, lekka dla żołądka i pozwala najeść się do syta.
W sezonie owocowym stosujemy różne kombinacje owoców, ale dziś wykorzystamy najbardziej aktualne.
Potrzebujemy:
- Truskawki – 1 kg
- Wiśnie – 0,5 kg
- Ksylitol lub cukier brązowy (demerara)
- Jogurt naturalny (opcjonalnie)
- Makaron (orkiszowy lub z semoliny*)
Owoce myjemy i wrzucamy do garnka z przygotowaną zimną wodą. Praktycznie naszej zupy nie gotujemy, a jedynie doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosładzamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy zupa sobie stygnie, wstawiamy makaron. Gotujemy do postaci al dente, hartujemy pod zimną wodą.
Makaron wykładamy na talerze, zalewamy owocową zupą i gotowe. Możemy – opcjonalnie – dodać jeszcze kleks jogurtowy (po 1-2 łyżki na talerz).
W upalne dni – zupa owocowa smakuje jak w żadne inne:-)
*semolina – najzdrowsza z pszennych mąk, wytworzona z twardej pszenicy durum. Ziarna pszenicy durum zawierają więcej wysokiej jakości białka, mikro i makroelementy oraz witaminy.