Kategoria: 

Zupa owocowa

Ania: Na taki żar z nieba, to albo chłodnik, albo lekka zupa owocowa. Niegorąca, lekko schłodzona.

Owocowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, lekka dla żołądka i pozwala najeść się do syta.

W sezonie owocowym stosujemy różne kombinacje owoców, ale dziś wykorzystamy najbardziej aktualne.

Potrzebujemy:

  • Truskawki – 1 kg
  • Wiśnie – 0,5 kg
  • Ksylitol lub cukier brązowy (demerara)
  • Jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • Makaron (orkiszowy lub z semoliny*)

Owoce myjemy i wrzucamy do garnka z przygotowaną zimną wodą. Praktycznie naszej zupy nie gotujemy, a jedynie doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosładzamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy zupa sobie stygnie, wstawiamy makaron. Gotujemy do postaci al dente, hartujemy pod zimną wodą.

Makaron wykładamy na talerze, zalewamy owocową zupą i gotowe. Możemy – opcjonalnie – dodać jeszcze kleks jogurtowy (po 1-2 łyżki na talerz).

W upalne dni – zupa owocowa smakuje jak w żadne inne:-)

Fota: zupa owocowa 9

*semolina – najzdrowsza z pszennych mąk, wytworzona z twardej pszenicy durum. Ziarna pszenicy durum zawierają więcej wysokiej jakości białka, mikro i makroelementy oraz witaminy.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis