Kategoria: 

Dwie sałatki z burakiem

Jacek: Och te buraki…

Ania: Ty się buraków nie czepiaj! Są wszystkomające i pomagają na tyle dolegliwości (poczytaj i przypomnij sobie) a my ciągle za mało ich jemy…

Jacek: Na przykład niedobór kwasu foliowego powoduje rozdrażnienie, złe samopoczucie i niespokojny sen… A gdyby tak dziennie zjadać po dwa buraki…

Ania: …to nie byłoby nosów na kwintę i nocnych marków.

Jacek: …więc teraz szybka decyzja – prawie jak zobowiązanie noworoczne – zaprzyjaźniamy się z burakami!

Ania: I robimy sałatki. Dziś w dwóch wersjach: lżejsza – przekąskowa i bardziej pożywna – obiadowa.

Do sałatek potrzebujemy:

Zestaw lekki:

  • Dwa średnie buraki
  • Ser kozi z gatunku feta
  • Rukola
  • Migdały lub orzeszki laskowe
  • Sos orzechowy – 2 łyżki oliwy, 4 łyżki wody, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka mielonych orzechów (lub zmiażdżonych w moździerzu), ¼ łyżeczki miodu, sok z cytryny.

Fota: salatka_burak_rukola_ser_migdaly 5

Zestaw pożywny:

  • Dwa średnie buraki
  • Ser kozi a’la feta
  • Rukola
  • Czerwona soczewica (1/3 szklanki)
  • Dwa nieduże pomidory
  • Sos chrzanowo-miodowy – 2 łyżki oliwy, 4 łyżki wody, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki chrzanu, 1/3 łyżeczki miodu, sok z cytryny.

Fota: salatka_burak_rukola_ser_soczewica 2

Buraki gotujemy „w mundurkach”. Gdy lekko ostygną, obieramy i kroimy w spore słupki. Ser kozi w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Rukolę dobrze płuczemy na sitku i odsączamy. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Do gotowania dodajemy szczyptę kuminu lub kombu.

Sosy – łączymy poszczególne składniki zaczynając od wymieszania oliwy z wodą, później kolejne składniki i na koniec wciskamy sok z cytryny.

Układamy na talerzu składniki – wedle fantazji kucharza – polewamy sosem i gotowe.

Inne nasze propozycje sałatkowe:

Z winogronami

Arbuzowa

Z czarnych pomidorów

Z Quinna

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis