Kategoria: 

Jagodowa czy jabłkowa

ANIA: Chyba jednak wakacje najbardziej sprzyjają kombinacjom owocowym. A gorące wakacje kombinacjom – chłodnikowym. Po chłodniku truskawkowo-wiśniowym czas na zupkę jagodową albo… ze świeżutkich papierówek polecaną przez Wojtka Bacę H. :-)

Foto: zupa z papierowek 1

Do jagodowej potrzebujemy:

  • Jagody lub borówki – dużo - pół kilograma
  • Garść wiśni drylowanych (opcjonalnie)
  • Ksylitol (cukier z brzozy) lub cukier brązowy
  • Makaron orkiszowy

Jagody myjemy, przebieramy i wrzucamy do garnka z przygotowaną zimną wodą. Całość zagotowujemy i dosładzamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy zupa stygnie, gotujemy makaron al dente. Wykładamy na talerze, zalewamy przestudzoną owocową zupą i gotowe.

A teraz… zupa, której wcześniej nigdy nie jedliśmy. Zupa z jabłek. Najlepsza z papierówek. Ale o niej opowie Wojtek Baca Hawryszuk. Znamy się od ponad 20 lat i zawsze był dla nas specjalistą – najwyższej klasy – od przyrządzania ryb. A tu proszę bardzo – ujawnił się jako miłośnik papierówkowego chłodnika.

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis