Kategoria: 

Piąta ćwiartka

Jacek: Dziś będzie mięsko, proszę Ani. Takie… prawie mięsko, bo to wątróbka.

Ania: Super! Lubię wątróbkę. A wiesz, że…?

Jacek: Wiem, wiem. Wątróbki nie można nadużywać.

Ania: Tak, właśnie. Po podroby powinniśmy sięgać nie częściej niż raz w tygodniu. Dzięki temu ograniczymy sporą dawkę cholesterolu i puryn, które ukrywają się w wątróbce, ale jednocześnie zapewnimy naszemu organizmowi wiele bardzo cennych składników, które właśnie w niej występują.

Jacek: Ty zrobiłaś elegancki ogólny wstęp, ja teraz opowiem o szczegółach i o tym – co wpływa na co. Więc tak… Nie zaczyna się zdania od „więc”, więc zacznę w ten sposób – wątróbka zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12 oraz kwas foliowy.

Ten zestaw składników ma ogromny wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Jest zatem wątróbka wskazana szczególnie dla osób z niedoborem żelaza, z anemią oraz kobiet, które mają silne miesiączki. Ma też bardzo dużo witaminy A: ta z kolei wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia i poprawia wzrok. Kolejnym cennym składnikiem wątróbki jest witamina PP, która wspomaga przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów, a jednocześnie usprawnia funkcjonowanie mózgu. W wątrobie znajdziemy też dużo wysokowartościowego białka, a także witaminy D, E, K i C oraz koenzym CoQ10.

Ania: Wątróbka ma w sobie tyle cennych składników, a wiele osób ciągle tego nie docenia.

Jacek: I dlatego dziś proponuję moją wersję wątróbki z jabłkiem i cebulką,  a gwarantuję – zakochacie się :-) I docenicie.

Do dzisiejszego dania potrzebujemy:

  • Wątróbka drobiowa – 0,5kg. (delikatniejsza będzie z kurczaka niż indyka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Dwa twarde jabłka
  • Fasolka szparagowa
  • Przyprawy: sól różowa, papryczka chili, rozmaryn
  • Olej np. rzepakowy

Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę posiekanej papryczki chili. Teraz na patelnię dorzucamy umytą, lekko osoloną wątróbkę i przykrywamy pokrywką. Dusimy krótko, 5 minut na średnim ogniu. Na ostatnie dwie minuty duszenia dokładamy ćwiartki lub połówki jabłek, gałązkę rozmarynu i dusimy razem pod przykryciem.

Wątróbkę podajemy z fasolką szparagową ugotowaną na parze.

Fota: watrobka_jablko_cebula_fasolka 5

Ślinka leci? Nam tak:-)

A tu inna nasza propozycja na wątróbkowe danie 

Tagi: 
Do góry

Przeszukaj serwis